Dietetyka i poradnictwo żywieniowe

Adresaci studiów

Studia podyplomowe adresowane są do osób zajmujących się zagadnieniami z zakresu dietetyki, medycyny i żywienia, jak również osób, które chcą związać w przyszłości swoją karierę zawodową z udzielaniem porad żywieniowych i dietetycznych, zainteresowanych zdobywaniem wiedzy i umiejętności w temacie dietoterapii  i profilaktyki żywieniowej.

Celem studiów jest przygotowanie słuchaczy do pełnienia roli dietetyków, edukatorów żywieniowych oraz specjalistów ds. żywienia człowieka w poradniach żywieniowych, poradniach medycznych jak również w jednostkach żywienia zbiorowego. Ponad to celem studiów jest zapewnienie potrzeb rynku pracy związanych ze zmieniającymi się potrzebami klientów usług w zakresie szeroko rozumianego zdrowia i stylu życia, jak również wparcie poradni lekarskich w zakresie leczenia chorób wewnętrznych   i metabolicznych.

Program studiów

Przygotowanie w zakresie merytorycznym obejmuje m.in. przedmioty:

  • Anatomia i fizjologia
  • Podstawy nauki o żywieniu
  • Towaroznawstwo artykułów spożywczych
  • Mikrobiologia
  • Toksykologia
  • Podstawy dietetyki
  • Dietoprofilaktyka
  • Dietoterapia
  • Higiena i bezpieczeństwo zdrowotne żywności
  • Żywienie kliniczne
  • Technologia produkcji potraw
  • Przechowalnictwo żywności
  • Gastronomia specjalistyczna i catering
  • Towaroznawstwo żywności funkcjonalnej
  • Estetyka żywienia

Uzyskane kwalifikacje

Czas trwania

Studia podyplomowe dwusemestralne

220 godzin

Koszt

150 zł  –  wpisowe

3600 zł – czesne, płatność w systemie ratalnym:

1800 zł – opłata za 1 semestr

1800 zł – opłata za 2 semestr

Cena dla grup powyżej 4 osób ustalana będzie indywidualnie!

Uwagi

Uruchomienie kierunku uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
Ocenę na świadectwie stanowi średnia ocen uzyskanych z zaliczeń poszczególnych przedmiotów w toku studiów.
Absolwenci studiów otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Wyższą Szkołą Humanistyczno-Ekonomiczną w Brzegu.

Tryb

Studia odbywają się w formie hybrydowej.